Την αντίθεσή τους για τη μείωση των ωρών απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών και συνεπακόλουθα και των κονδυλίων για τη μισθοδοσία τους, εκφράζουν με κοινή επιστολή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Παιδείας Νίκη Κεραμέως, πέντε αντιδήμαρχοι, δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους αντιδημάρχους Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου, Καλαμαριάς Αθανάσιος Γιαννακός, Θέρμης Στέλιος Αποστόλου, Πυλαίας-Χορτιάτη Ελένη Γιαννούδη και Θερμαϊκού Σοφία Ζηφκοπούλου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουν μια τέτοια κοινή πρωτοβουλία.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους οι πέντε αντιδήμαρχοι εκφράζουν την έκπληξη και τη λύπη τους για τη μείωση των ωρών απασχόλησης και κατά συνέπεια και της κρατικής επιχορήγησης για την μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών, που «είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά και αναφέρεται σε σχέσεις εργασίας τρίωρης απασχόλησης».
Επισημαίνουν ότι η απόπειρα η Πολιτεία να φορτώσει στους δήμους την επιπλέον δαπάνη που απαιτείται, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, με ιδίους πόρους να καλύψουν οικονομικά την διαφορά λόγω της προφανούς αδυναμίας που προκαλείται σε ό,τι αφορά την σχολική καθαριότητα, είναι αδόκιμη και επιβαρυντική για τους δήμους.
«Τα σχολεία των δήμων μας λειτούργησαν πέρυσι με άκρως οριακό αριθμό καθαριστριών και αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες. Ο αριθμός που αιτηθήκαμε ως αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Παιδείας σε απόλυτη συνεργασία με τους δημάρχους μας, σύμφωνα με εμπεριστατωμένες αναλύσεις και με δεδομένη τη λειτουργία και νέων σχολείων, κυρίως νηπιαγωγείων κατ’ εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ήταν τέτοιος ώστε να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τις αυξημένες ανάγκες σε σχολική καθαριότητα και φυσικά με σχέσεις εργασίας πλήρους ωραρίου», επισημαίνουν στην επιστολή τους. Υπογραμμίζουν, δε, πως «είναι ολοφάνερο ότι έχουμε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες υγιεινής με αυτόν τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ωράριο κατά το οποίο είναι άκρως απαραίτητο να εργάζονται οι σχολικές καθαρίστριες φτάνει μέχρι περίπου τις 16:30μμ αφού εκείνη την ώρα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου».
Οι αντιδήμαρχοι προειδοποιούν ότι «είναι πολύ πιθανό με τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών που έχουν εγκριθεί, να δημιουργηθούν περαιτέρω εντάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της σχολικής χρονιάς, της ιδιαίτερα κρίσιμης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς οι απαιτήσεις σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας είναι αυξημένες». Τονίζουν, δε, ότι τα αιτήματά που είχαν υποβληθεί από τους δήμους τους για τις ανάγκες σε εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, στη σχολική καθαριότητα, «δεν επιδέχονται καμίας έκπτωσης. Είναι απολύτως οριακοί οι αιτούμενοι αριθμοί σχολικών καθαριστριών, ώστε να διασφαλίσουμε την στοιχειώδη καθαριότητα, υγιεινή και ασφάλεια των σχολικών μονάδων των δήμων μας».
Όπως εξήγησε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κοσμοπούλου «ο δήμος μας αποφάσισε να διαθέσει από ίδιους πόρους 340.000 ευρώ προκειμένου να συμπληρώσει τις ελάχιστες απαιτούμενες ώρες για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Έτσι, ενώ με την κρατική επιχορήγηση καλύπταμε 126 καθαρίστριες με πλήρες ωράριο και άλλες 75 με τρίωρη απασχόληση, τώρα από τις 75 οι 54 μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης».
Περίπου 200.000 ευρώ βάζει από τα ταμεία του και ο δήμος Θέρμης προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για την καθαριότητα των 66 σχολικών μονάδων του. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Αποστόλου «για το σχολικό έτος 2021-22 το υπουργείο ενέκρινε για το δήμο Θέρμης μόλις 275 ώρες ημερήσιας απασχόλησης, 66 λιγότερες σε σχέση με αυτές που είχε εγκρίνει πέρυσι. Προκειμένου να καλυφθεί το κενό ο δήμος αποφάσισε να διατεθεί άλλη μία ώρα στις 92 καθαρίστριες οι οποίες εργάζονται πλέον τέσσερις ώρες, από τρεις που είχαν αρχικά εγκριθεί από το υπουργείο, καλύπτοντας από ίδιους όρους την επιπλέον δαπάνη».
Πηγή: voria.gr